Račiansky makovník a orechovník
Cesto: 1/8 masla, 0,5 kg polohrubej múky, 2 žĺtky, 50 g cukru, štipku soli, 1/8 l mlieka, 1 kocku kvasníc, 1 kávovú lyžičku hladkej múky na kvások
Maková alebo orechová plnka: 0,5 kg maku alebo orechov, kryštáľový cukor (podľa chuti), 2 bal. vanilkového cukru, trochu vriacej vody
Žĺtka, cukor a maslo vymiešame v miske do penista alebo vyšľaháme šľahačom na cesto, pridáme múku a kvások. Kvások pripravíme z 1/8 l vlažného mlieka, do ktorého pridáme štipku soli, 1 kávovú lyžičku kryštáľového cukru, rozmrvené kvasnice a posypeme 1 malou lyžičkou hladkej múky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť l hodinu. Potom cesto vyklopíme na dosku a vypracujeme tri alebo štyri malé cestá. Tie vyvaľkáme, naplníme orechovou alebo makovou plnkou, rovnomerne rozotrieme, zvinieme, položíme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom s 1 kávovou lyžičkou oleja. Pečieme spolu asi 40 minút - 20 minút pri teplote 180 C, potom ju znížime na 160 C.