Živánska pečienka
750 g bravčového mäsa najlepšie z pliecka, 500 g oravskej slaniny, 1 kg zemiakov, 4 cibule, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 100 ml oleja
Ako na to:Umyté mäso nakrájame na menšie plátky a poklepeme. Očistenú cibuľu a zemiaky nakrájame na kolieska, Oravskú slaninu na plátky. Alobal potrieme olejom, poukladáme naň kolieska cibule a zemiakov, osolíme a okoreníme. Kolmo na zemiaky tesne k sebe striedavo prikladáme posolené a okorenené mäso, cibuľu, zemiaky a Oravskú slaninu. Všetko osolíme, okoreníme, posypeme rascou a červenou paprikou, prikryjeme vrstvou cibule a zemiakov, pridáme trochu oleja a všetko dôkladne zabalíme do alobalu. Upečieme v horúcej rúre alebo v pahrebe.