Hubová polievka v bosniaku
5 dkg sušených hlív, 10 dkg čerstvých šampiňónov, 1 väčšia cibuľa, 15 dkg zemiakov, olej, soľ, korenie, mletá červená paprika, bujón alebo hotový vývar, 1 dcl bieleho vína, hladká múka, muškátový orech, 2 bosniaky, petržlenová vňať
Ako na to:Sušené huby vopred namočíme do vody, aby nasiakli a zmäkli. Ošúpeme a nakrájame zemiaky a cibuľu, nakrájame šampiňóny. Cibuľu spolu so zemiakmi opražíme na oleji, pridáme šampiňóny a scedené hlivy. Zmes opečieme, pridáme mletú červenú papriku a hneď podlievame bujónom alebo vývarom. Polievku privedieme do varu a varíme asi 15 minút. Potom ju zahustíme múkou, dochutíme muškátovým orechom a podľa chuti dosolíme. Vrchnú kôrku z bosniaka odrežeme, vydlabeme stred a v takto upravenom bosniaku podávame polievku. Zdobíme petržlenovou vňaťou. Vydlabanú časť nakrájame na krutony, ktoré opražíme na panvici a podávame k polievke.