Polievka s mrveničkou
0,5 l vody, 2 klobásy, 1 zeler, 200 g šampiňónov, 3 veľké alebo 5 menších zemiakov (najlepšie červených), 1 malá cibuľa, rasca, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ, olej, hladká múka, polohrubá múka, štipka červenej papriky, 1 vajce, petržlenová vňať
Ako na to:Celé klobásy dáme variť do hrnca s vodou, postupne pridávame zeler, nakrájané šampiňóny a zemiaky, cibuľu v šupke, rascu, nové korenie a soľ. Všetko uvaríme do polomäkka. Zápražku pripravíme z oleja, hladkej múky, trošky červenej papriky a mletého čierneho korenia. Zalejeme studenou vodou, osolíme a pridáme do polievky. Mrveničku si pripravíme z vajca, soli a polohrubej múky. Vzniknuté cesto necháme mierne oschnúť, nastrúhame na papier a opäť necháme oschnúť. Hotovú mrveničku pridáme do polievky a varíme, kým nezmäkne. Polievku podávame ozdobenú petržlenovou vňaťou.