Kysnuté vianočné pletence
900 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 2 balíčky droždia, 4 dcl vlažného mlieka, 5 PL oleja, pol KL soli, prášok do pečiva, sneh z 3 bielkov, 5 dcl mlieka, 2 balíčky vanilkového pudingu, 250 g kryštálového cukru, 50 g stuženého tuku, 150 g orechov, 150 g maku, 50 g hrozienok, 6 jabĺk, škoricový cukor
Ako na to:Polovicu mlieka mierne zohrejeme a vlejeme do múky. Do cesta rozmrvíme droždie, pridáme 2 lyžičky cukru a počkáme, kým sa urobí kvások. Potom pridáme zvyšok mlieka, olej, soľ, prášok do pečiva a sneh z 3 bielkov. Cesto opäť spracujeme a necháme vykysnúť. Z 5 dcl mlieka, 2 pudingových práškov a 250 g kryštálového cukru uvaríme puding. Necháme chvíľu vychladnúť, pridáme 50 g stuženého tuku a vymiešame. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, spracujeme do bochníka a rozdelíme na 6 častí. Každý bochníček rozvaľkáme na tenko (asi 3 mm). Štyri z nich natrieme vychladnutým krémom, posypeme pomletými orechmi a pomletým makom s hrozienkami. Na zvyšné dve cestá dáme nastrúhané jablká s cukrom a posypeme škoricovým cukrom. Cestá zvinieme do rolád a vždy z dvoch vytovoríme pletence, ktoré pred pečením natrieme žĺtkami, rozmiešanými s 2 lyžicami oleja. Pečieme najprv 15 min. pri 150 C, a potom 20 min. pri 180 - 200 C.