Labužnícka fazuľa
300 g veľkej bielej fazule, 2 PL oleja, 1 cibuľa, 1 veľká paprika, 5 paradajok, mleté čierne, korenie soľ, petržlenová vňať, 4 – 5 strúčikov cesnaku, 1 malý paradajkový pretlak, 12 plátkov prerastenej slaniny
Ako na to:Prepláchnutú, vopred namočenú fazuľu uvaríme do mäkka a scedíme. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na rezančeky pokrájanú papriku, paradajky nakrájané na menšie kúsky, zalejeme paradajkovým pretlakom, krátko podusíme, vmiešame uvarenú fazuľu, okoreníme, osolíme a môžeme pridať aj bylinky, napr. bazalku. Nasekanú petržlenovú vňať zmiešame s pretlačeným cesnakom a vzniknutou zmesou potrieme plátky slaniny, ktoré zvinieme do závitkov. Slaninové závitky rozložíme na dno pekáča a prikryjeme uvarenou fazuľou. Zapekáme asi 20 min. pri 200 C. Fazuľu podávame s chlebom alebo pečivom a zeleninovým šalátom.