Čír na sladko
4 zemiaky, 1 väčšia mrkva, 2 petržleny, 1 menší zeler, pol cibule, 2 PL hladkej múky, pol KL mletej sladkej červenej papriky, olej, 5 PL polohrubej múky, 1 vajce, polievkové dochucovadlo
Ako na to:Na kocky nakrájané zemiaky dáme variť. Keď začnú vrieť, pridáme petržlen, mrkvu, zeler a neskôr cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Vytvoríme si zápražku z múky a oleja, do ktorej pridáme papriku. Dolejeme studenú vodu, necháme zovrieť a prilejeme do polievky. Čír pripravíme vypracovaním múky s vajcom na tvrdé cesto, do ktorého podľa potreby prilejeme vodu. Cesto postrúhame na strúhadle alebo podľa detvianskej tradície ručne urobíme hrčky zvané čír, pridáme ich do vriacej polievky a krátko povaríme. Keď čír vypláva na vrch, polievka je hotová. Dochutíme polievkovým dochucovadlom.