Zemiakovo-mäsové guľky s kyselom

Potrebujeme:

6 väčších zemiakov, 200 g údeného mäsa zo šunky, 2 väčšie strúčiky cesnaku, 1 dcl detskej krupice, 2 PL hladkej múky, 1 KL soli, mleté čierne korenie, 150 g slaniny, 1 cibuľa
Kyselo: vývar z guliek, 1 hrnček mlieka, 2 PL hladkej múky, 2 PL kyslej smotany, soľ, ocot, mletá červená paprika, bobkový list, celé čierne korenie

Ako na to:

Zemiaky postrúhame na rezančeky a vytlačíme z nich vodu. Pridáme pomleté údené mäso, detskú krupicu, roztlačený cesnak, soľ a korenie. Všetko dobre zmiešame a robíme guľky. Obalíme ich v hladkej múke a povaríme asi 10 min. vo vriacej slanej vode. Guľky scedíme, polejeme časťou opraženej cibule a slaniny. Do vývaru z guliek pridáme bobkový list a celé čierne korenie, prevaríme a zahustíme zátrepkou, pripravenou z mlieka, hladkej múky a kyslej smotany. Necháme variť 2-3 min, znížime teplotu a dochutíme soľou a octom. Do "kysela" pridáme zvyšnú opraženú slaninu a cibuľu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pripravené guľky oblejeme "kyselom".

06.05.2008

Podobné recepty