Telgartský svadobný koláč

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, kocka droždia, 1 HR kryštálového cukru, 3 vajcia, hrozienka, tuk na vymastenie plechu, štipka soli

Ako na to:

Do múky prisypeme cukor, osolíme štipkou soli, vložíme vopred pripravený kvások, namočené hrozienka a pridáme vlažné mlieko. Počas miesenia podľa potreby pridáme 2 žĺtky. Cesto poriadne vymiesime a necháme nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, ktoré samostatne vyšúľame a spletieme do vrkoča. Uložíme na vymastený plech dokola tak, aby sa spojili konce. Potrieme rozšľahaným vajcom, necháme podkysnúť a vložíme do rozohriatej rúry a pečieme na 240 C asi 10 min, potom zmenšíme teplotu na 200 C a dopečieme asi 50 min do zlatova.

04.05.2008

Podobné recepty