Radosník

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 0,5 l mlieka, soľ, 3 vajcia, 100 g hrozienok, 250 g rastlinného tuku, 40 g kvasníc
Rezancové cesto: 10 dkg polohrubej múky, 1 vajce, soľ

Ako na to:

Z vlažného mlieka, kvasníc a trocha cukru spravíme kvások. Pridáme múku, vajce, cukor, žĺtok, roztopený tuk a spracujeme na husté cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 30 min. Formu alebo plech dobre vymastíme zvyšným tukom. Cesto rozdelíme na 3 bochníky. Každý rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi 2 cm, potrieme ho rozpusteným tukom a posypeme hrozienkami. Zatočíme ako závin a zo vzniknutých 3 závinov zapletieme vrkoč, ktorý vložíme do pripraveného pekáča. Vrch vrkoča ozdobíme vypracovaným rezancovým cestom, z ktorého vytvarujeme ozdoby a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, asi 10 min, potom znížime teplotu na 50 stupňov a dopečieme asi 45 min do červena.

04.05.2008

Podobné recepty