Višňovo-krupicová štrúdľa
Cesto: 400 g hladkej múky, 1 vajce, 1 dcl srvátky, 5 dcl oleja
Plnka: 500 g krupice, 5 dcl oleja, 400 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 125 g masla, 7 dcl zaváraných višní
Múku a vajce zamiesime so srvátkou a pridáme 2 PL oleja. Miesime 20-30 min na hladké cesto. Urobíme z neho bochník a na pomúčenej doske ho zakryjeme zohriatou rajnicou na 20 min. Prestretý obrus pomúčime a naolejovanými rukami naň opatrne prenesieme cesto. Vyťahujeme ho opatrne až za okraj stola tak, aby bolo rovnomerne tenké. Hrubé okraje odstrihneme a na pomúčenú dosku si z nich odložíme 4 pásiky aby sme mali čím zabaliť odrezané kraje naplneného cesta. Cesto pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme nasucho opraženou krupicou, naukladáme naň odkôstkované višne, posypeme práškovým a vanilkovým cukrom a opäť pokvapkáme maslom. Kraje založíme, potrieme opäť maslom, rovnomerne stočíme, rozkrojíme na 3 rovnaké diely a dáme na plytký plech s papierom na pečenie. Na okraj prekrojenej štrúdle dáme pás odstrihnutého cesta, aby plnka nevytiekla. Vrch štrúdle potrieme maslom a pečieme 25 min. pri 180 C. Upečenú štrúdľu znova pomastíme rozpusteným maslom. Krájame ju až keď vychladne.