Pukanské párance
1 kg polohrubej múky, 0,5 kg zemiakov, pol kocky masla, 2 dcl oleja, 0,5 kg tvarohu, 0,5 kg šampiňónov, soľ, voda, 2 cibule, 250 g slaniny
Ako na to:Z múky, vody a soli vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočinúť 1 hodinu v chladničke v mikroténovom vrecku. Potom z cesta vytvarujeme šúľky, ktoré sa párajú do vriacej vody. Necháme ich vyvariť asi 10 minút. Po vybratí ich pomastíme, aby sa nezlepili. Zemiaky upečieme v šupe, popučíme a dobre omastíme olejom, v ktorom sme rozpustili maslo. Párance môžeme tiež ochutiť osoleným a omasteným tvarohom, ktorý dobre rozpracujeme vidličkou. Dobré sú aj šampiňóny pokrájané nadrobno a upražené na cibuľke.