Varená perlička s bylinkovo-octovou omáčkou

Potrebujeme:

1 perlička, 1 viazanička reďkoviek, 1 stonkový zeler, 2 žlté vodnice, 1 mrkva, 1 kúsok čiernej reďovky, 12 mladých cibuliek s vňaťou, 1 cibuľa s 2 napichanými klinčekmi, 1 viazanička byliniek – tymian, estragón, bobkový list , zelené časti póru, 2 strúčiky cesnaku, celé čierne korenie, soľ, , Omáčka:, 2 PL octu, 4 PL slnečnicového oleja, 2 PL olivového oleja, ½ dl bieleho suchého vína, 2 šalotky, 2 PL posekanej pažítky a petržlenovej vňate, 30 g obielených lieskových orieškov, čierne korenie, soľ

Ako na to:

Do 2 litrov vody dajte na kolieska nakrájanú mrkvu, bylinky, celú cibuľu, 6 zrniečok čierneho korenia, celé strúčiky cesnaku, soľ a povarte. Potom pridajte očistenú a umytú perličku, zmiernite oheň a varte asi 30 min. Stonky zeleru umyte, nakrájajte na kúsky a zviažte do viazaničky. Vodnicu očistite a nakrájajte. Vňať z mladých cibuliek odrežte a očistite ich. Všetku zeleninu pridajte k perličke. Spolu varte ešte 20 min. Reďkovky očistite tak, že im nechajte krátku stopku. Vložte ich do vývaru a ešte 10 min. varte. Do menšieho hrnca dajte víno, nadrobno nakrájanú šalotku a varte, až kým sa tekutina nevyparí.
V miske zmiešajte ocot so soľou, čiernym korením a pomaly prilejte oba oleje. Pridajte šalotku, bylinky a očistené a posekané oriešky. Uvarenú perličku a zeleninu položte na vopred rozohriatú misu a podávajte posypanú čerstvo nastrúhanou čiernou reďkovkou a octovou omáčkou v osobitnej miske.

03.11.2006

Podobné recepty