Hodové koláče
250 ml mlieka, 1 kocku kvasníc, 1 PL kryštálového, cukru, 100 g Hery, 600 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dcl oleja, 1 vajce, pol KL soli, tuk na vymastenie plechu, vajce na potretie plnky
Tvarohová plnka: 500 g mäkkého tvarohu, 1 žĺtok, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 PL hrozienok, citrónová šťava
Maková plnka: 200 g maku, 250 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipku mletej škorice, citrónová šťava
Lekvárová plnka: 200 g slivkového lekváru, 1 vanilínový cukor, štipka mletej škorice
Z mlieka, droždia a cukru spravíme kvások. Pridáme vajcia, rozohriatu heru, olej, soľ a nakoniec múku zmiešanú s kypiacim práškom. Spracujeme cesto a necháme vykysnúť asi 30 minút.
Cesto rozdelíme na 2 diely, každý rozvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm. Väčším pohárom vykrajujeme kolieska, prstami im vytvarujeme zvýšené okraje, aby nám nevytiekla plnka. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a koláče zdobíme plnkami.
Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame so žĺtkom, cukrami, pridáme opláchnuté hrozienka a dochutíme citrónovou šťavou.
Maková plnka: Mak zomelieme, zalejeme mliekom a za stáleho miešania zohrievame do zhustnutia. Pridáme ostatné suroviny a necháme vychladnúť.
Lekvárová plnka: Všetky suroviny zmiešame.
Koláče dozdobíme podľa fantázie.