Recept na Vianočný štedrák

Potrebujeme:

Cesto:, 1 kg hrubej múky, ½ l mlieka, 100 g kryštálového cukru, 20 g droždia, 120 g Smelotu, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu, , Lekvárové plnka:, 250 g slivkového lekváru, 1 ČL citrónovej kôry, , Orechová plnka:, 205 g mletých orechov, 30 g piškót, 200 ml mlieka, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, , Maková plnka:, 200 g mletého maku, 200 ml mlieka, 120 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 g masla, 1 ČL citrónovej kôry, , Tvarohová plnka:, 300 g tvarohu, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 80 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra

Ako na to:

Do vlažného mlieka pridajte 1 ČL kryštálového cukru, rozmrvené droždie, premiešajte a nechajte vzísť kvások (15 min.). Kvások potom pridajte k múke spolu so Smetolom, zvyšným cukrom, žĺtkami a vypracujte cesto. Nechajte ho na teplom mieste vykysnúť (asi 30 min.). Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 dielov.

Kým cesto kysne, pripravte si plnky.

Lekvárová: Do slivkového lekváru primiešajte postrúhanú citrónovú kôru.

Orechová: Piškóty dajte do mikroténového vrecka a pomocou tĺčika ich nadrobno rozdrvte. Piškótové omrvinky primiešajte k pomletým orechom a vsypte do horúceho osladeného mlieka, pridajte postrúhanú citrónovú kôru. Povarte, kým plnka zhustne.

Maková: Do horúceho osladeného mlieka vsypte pomletý mak, pridajte maslo, postrúhanú citrónovú kôru a zmes 12 min. povarte.

Tvarohová: Tvaroh rozmiešajte so žĺtkami, s cukrom a maslom. Pridajte umyté hrozienka, sneh vyšľahaný z bielkov a postrúhanú citrónovú kôru.

Štyri diely vykysnutého cesta rozvaľkáme približne na hrúbku 2 mm a na vymastený a múkou vysypaný hlbší plech postupne vrstvite cesto a plnky. Na vrchnú tvarohovú plnku poukladáme pásiky zo zvyšného cesta a vytvorte z nich mriežku. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry.

18.08.2006

Podobné recepty