Uhorky plnené mäsom
1 kg šalátových uhoriek, 50 g ryže, 200 g bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, sušená bazalka, 1 vajce, olej, 1 dcl sladkej smotany, 1 PL horčice, 1 PL hladkej múky, citrónová šťava, petržlenová vňať, cestovina
Ako na to:Uhorky ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme a vyberieme jadrovník. Umytú ryžu uvaríme v osolenej vode. Očistené umyté mäso zomelieme, premiešame s vychladnutou ryžou, osolíme, okoreníme, pridáme bazalku, vajce a premiešame. Jednu polovicu uhorky naplníme plnkou, prikryjeme druhou polovicou a previažeme niťou. Do rajnice dáme olej, vložíme uhorky, mierne podlejeme horúcou vodou, prikryjeme a udusíme domäkka. Hotové uhorky vyberieme, šťavu zahustíme smotanou, rozmiešanou s horčicou a múkou, niekoľko minút povaríme. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a posypeme posekanou vňaťou. Podávame s cestovinou.