Račišdorfská štrúdľa
0,5 kg hladkej múky, 1 dcl oleja, soľ, vlažná voda, 0,5 kg čierneho hrozna, 35 dkg maku, 3 balíčky, vanilínového cukru, 25 dkg práškového cukru, 3 PL oleja
Ako na to:Z múku, oleja, soli a vody zarobíme vláčne cesto. Vytvoríme 2 bochníky, ktoré zakryjeme a necháme odpočinúť 10 minút. Cesto vytiahneme na dlhom stole. Do tretiny vytiahnutého cesta dáme mak s cukrom, poukladáme hrozno, ktoré polejeme 2 PL oleja. Vytiahnuté cesto potrieme 1 PL oleja. Zavinutú štrúdľu dáme na olejom vymastený plech, pričom trochou potrieme aj štrúdľu. Pečieme 10 – 15 minút pri 180 C a na záver 5 minút pri slabšej teplote.