Liptovina 2 v 1
1 kg bravčového mäsa, 2 údené klobásky, 3 l vody, 1 cibuľa, 1 pór, 5 celých čiernych korení, 10 väčších zemiakov, 1 PL soli, 2 – 3 PL octu, 2 KL sladkej červenej papriky, za hrsť kyslej kapusty, rezance
Rezance: 0,5 kg hrubej múky, pol PL soli, 2 – 3 dcl vody, 1 postrúhaný surový zemiak
Do väčšieho hrnca dáme variť mäso, cibuľu, pór, korenie, soľ a papriku. Zalejeme vodou. Varíme asi hodinu, potom pridáme ošúpané celé zemiaky. Varíme ďalších 20 – 30 minút. Keď sú zemiaky uvarené pridáme za hrsť kyslej kapusty a klobásu. Dochutíme soľou prípadne trochou polievkového korenia a octom. Necháme zovrieť a odstavíme. Rezance: Hrubú múku s vodou a soľou zamiesime, pridáme zemiak a zamiesime na tuhšie cesto. Rozvaľkáme, pokrájame na pásiky a potom na rezance. Varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Scedíme a premyjeme studenou vodou. Uvarenú polievku s rezancami podávame v miskách a podľa chuti ešte okyslíme octom. Ako druhý chod máme uvarené mäsko z polievky, klobásku a zemiačiky.