Americký chocolate cake (Brownies)
Cesto:, 225 g tmavej čokolády (obsah kakaa najmenej 50%), 140 g masla, 210 g cukru, 4 vajcia , 4 kopcovité PL polohrubej múky, 4 PL kakaového prášku, 1, 5 ČL kypriaceho prášku , 1 vanilkový cukor (alebo 1 ČL vanilkového extraktu), 4 PL pochúťkovej smotany, , Krém:, 1, 6 dl smotany na šľahanie, 260 g tmavej čokolády (obsah kakaa najmenej 50%)
Ako na to:Rúru si predhrejte na 180 °C. Vo vodnom kúpeli roztopte maslo a čokoládu polámanú na kúsky – miešajte. V mise zmiešajte spolu vajíčka, múku, kakao, práčok do pečiva, vanilku a smotanu - aby bola riedka masa hladká. Pomaličky za stáleho miešania pridávajte roztopené maslo s čokoládou. Vymastite tortovú formu s priemerom 25 cm, alebo vyložte papierom na pečenie. Vylejte cesto do formy a pomaly pečte na 180 °C cca 50 min. Nechajte ho ochladiť, vyberte z formy a prekrojte na dva pláty. 1/3 krému natrite medzi pláty a 2/3 na vrch a po bokoch. Tortu nechajte v chladničke stuhnúť - podáva sa zohriatá na izbovú teplotu, aby krém nebol tuhý.
Krém:
Zohrejte šľahačku a pridajte do nej nalámanú čokoládu. Nechajte ju roztopiť a stále miešajte na miernom ohni. Za občasného miešania ho nechajte ochladiť - krém stuhne (alebo ho dajte ochladiť za stáleho miešania vo vodnom kúpeli)
TIP: Tortu inak nazývajú aj BROWNIES. Keď do torty pichnete špáradlom musí zostať čisté.