Alsaská polievka
300 g šampiňónov, 1 ks veľký pór, 50 g masla, 2 KL polievkového korenia, 3 ks taveného syra v črievku, 250 g mletého bravčového mäsa, 1 vajce, 200 g strúhanky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 2 dcl smotany na varenie, 2 – 3 PL hladkej múky
Ako na to:Mleté mäso, vajce, nadrobno posekanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a polovicu množstva strúhanky dobre premiesime a vypracujeme hustejšiu hmotu. Necháme odstáť cca 1 hodinu. Vytvarujeme guľky cca 1,5 – 2 cm veľké, ktoré obalíme v zvyšnej strúhanke. Pór a šampiňóny pokrájame na plátky, ktoré restujeme 3 – 5 minút na rozpustenom masle. Posypeme polievkovým korením a pridáme syr, ktorý za stáleho miešania rozpustíme. Do vzniknutej polohustej kaše prilejeme cca 1 liter vody, uvedieme do varu a nahádžeme mäsové guľky. Povaríme cca 15 – 20 minút. Šľahačku na varenie rozhabarkujeme s hladkou múkou a prilejeme do polievky. Necháme ešte cca 5 minút prevariť. Najlepšia je trochu odstáta, prípadne opäť ohriata. Výborná príloha sú hrianky potreté maslom a posolené.