Čajkovská štrúdľa
3 – 4 HR hladkej múky, 1 HR teplej vody, 1 vajce, trochu oleja, plnka, 1 vajce na potretie
Plnka: 2 tvarohy, 2 žĺtky, 2 bal. vanilínového cukru, hrozienka, citrónová kôra, 2 PL kryštálového cukru, 1 – 2 kg jabĺk, 3 HR mletých vlašských orechov, 2 HR kryštálového cukru, škorica, olej
Do preosiatej múky pridáme vajce, trochu oleja a teplú vodu a vymiesime na vláčne cesto a zakryjeme. Postrúhame jablká a zomelieme orechy. Na stôl si dáme čistý obrus alebo plachtu. Pomúčime a do stredu položíme cesto. Rozvaľkáme a pokračujeme vyťahovaním rukami k okrajom stola. Keď je celý stôl prekrytý cestom, presahujúce kraje odstránime. Na kraj dlhšej strany stola dáme plnku, ktorú pripravíme vymiešaním tvarohu, vanilínového cukru, žĺtkov, postrúhanej citrónovej kôry a kryštálového cukru. Na záver pridáme opláchnuté hrozienka. Na celú plochu rovnomerne rozvrstvíme orechy, jablká, kryštálový cukor. Pokvapkáme olejom a posypeme škoricou. Okraje cesta prehneme a skrúcame pomocou obrusu od tvarohovej plnky až k druhému okraju. Plech potrieme olejom a preložíme naň hotovú štrúdľu. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre pri 200 – 220*C.