Cesnakáče
0,5 kg hladkej múky, 3 PL polohrubej múky, 0,5 dcl oleja, 1 KL soli, 0,5 l vlažného mlieka, vajce na potretie, sezam na posypanie, kvások, plnka
Kvások: 1 dcl vlažného mlieka, 1 KL cukru, 20 g kvasníc
Plnka:, 125 g rastlinného tuku na pečenie, 2 celé hlávky cesnaku, 1 KL soli
Príprava plnky: Do rozpusteného tuku pridáme dve hlavičky pretlačeného cesnaku, soľ a necháme stuhnúť (najlepšie do chladničky), aby nám vznikla roztierateľná hmota. Hotové (vykysnuté) cesto rozdelíme na dva kusy, rozvaľkáme na cca 1 cm hrubý obdĺžnik, ktorý potrieme plnkou, zatočíme do závinu a nakrájame na trojuholníky, ktoré potrieme vajcom a posypeme sezamom. Poukladáme na vymastený plech a dáme piecť na 25 – 30 minút do predhriatej rúry na 190 C.