Primátorské rožky
Cesto:, 320 g hrubej múky, soľ, 100 g lieskových orieškov, citrónová kôra, 180 g masla, 100 ml mlieka, 1 ČL cukru, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukru
Ako na to:Do misy dajte múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešajte. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobte kvások a vlejte do múky. Pridajte postrúhané maslo a vymieste lesklé cesto. Spracované cesto zabaľte do utierky poprášenej múkou, zľahka zaviažte a na dve hodiny vložte do hrnca so studenou vodou.
Vykysnuté cesto rozbaľte, na pomúčenej doske premieste, sformujte do tvaru bochníka a rozkrojte ho na 6 rovnakých dielov. Každý ušúľajte do tvaru valca s priemerom 2 cm, nakrájajte na kolieska široké 1 cm a ušúľajte rožteky. Rozložte na suchý plech a v horúcej rúre upečte doružova. Horúce obaľte v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali balíček vanilkového cukru.