Liptovské guľky s kapustou
500 g zemiakov, 1 cibuľa, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 100 g údeného oštiepku, 200 g údeného mäsa, kvasená kapusta, 100 g údenej slaninky, olej
Ako na to:Cibuľku nadrobno nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme kapustu, podlejeme kapustovou šťavou a pol hodiny dusíme. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a pomelieme v mlynčeku na mäso. Údené mäso pomelieme spolu s oštiepkom a premiesime, čím vytvoríme plnku. Z pomletých zemiakov, vajíčka a múky vymiesime zemiakové cesto. Slaninku nakrájame a osmažíme. Zemiakové cesto plníme plnkou a tvarujeme guľky. Varíme ich približne 15 minút vo vriacej a osolenej vode. Uvarené guľky premiešame s kapustou a polejeme slaninkou.