Pirátsky mešec
800 g špenátu, 300 g mletého hovädzieho mäsa, 300 g slaniny, 300 g hladkej múky, 250 g smotany, 3 PL paradajkovej šťavy 3 vajcia, 1 cibuľa, 2 dcl vody, olej, maslo soľ, mleté čierne korenie, sušená koreňová zelenina
Ako na to:Listy špenátu nadrobno nasekáme. Z múky, vajec, soli, špenátu (600 g) a vody vypracujeme cesto. Mäso, soľ a korenie zmiešame so zvyšným špenátom. Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku. Osolíme, okoreníme, pridáme na kocky pokrájanú slaninu a chvíľu pražíme. Potom vlejeme paradajkovú šťavu, smotanu a povaríme 3 – 4 minúty, pokiaľ nezovrie. Medzitým vyvaľkáme polovicu cesta a dáme naňho mäsovú zmes. Zvinieme do rolády a položíme na maslom vymastený plech. Rozšľaháme vajce a potrieme ním povrch rolády. Pečieme v rúre 15 – 20 minút pri 200 °C. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na dlhé šúľky s priemerom 3 cm, nakrájame na malé kúsky a dáme do vriacej a osolenej vody.