Plnený bažant
1 bažant, 100 g cibule, 50 g údenej slaniny, 100 ml červeného vína, mleté čierne korenie, soľ, plnka, 2 žemle, 2 vajcia, 100 g masla, 200 g olúpaných posekaných mandlí, 300 ml mlieka, strúhanka, soľ
Ako na to:Najskôr si pripravíme plnku - žemle namočíme v mlieku a zľahka vyžmýkame. Maslo a žĺtky spolu vymiešame, pridáme najemno posekané mandle, mleté čierne korenie, žemle, soľ a podľa potreby zahustíme strúhankou. Všetko dobre zamiešame a na koniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Očisteného a vypitvaného bažanta dôkladne nasolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Naplníme ho pripravenou plnkou, otvor zašijeme a bažanta uložíme na pekáč. Obložíme ho na kolieska pokrájanou cibuľou, plátkami slaniny a pečieme ho za občasného podlievania horúcou vodou, kým mäso nezmäkne. Pred dopečením ho polejeme červeným vínom a dopečieme do červena. Upečeného bažanta naporcujeme a servírujeme preliateho scedeným výpekom.