Šošovicová polievka so slaninou
500 g hnedej šošovice, 1 malá cibuľa, cesnak, 2 klinčeky, 2 bobkové listy, 1 viazanička polievkovej zeleniny, 150 g prerastenej slaniny, 50 g masla, 30 g hladkej múky, 250 ml červeného vína, čierne korenie, 1 strek červeného vínneho octu, soľ
Ako na to:Šošovicu namočíme na 3 hod. do studenej vody, potom vodu vymeníme a šošovicu uvaríme domäkka. Do ošúpanej a rozkrojenej cibule vpichneme klinčeky. Polievkovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno. Spolu s cibuľou, cesnakom, bobkovým listom a soľou ju pridáme k šošovici. V kastróle urobíme z masla a múky zlatistú zápražku, zalejeme ju vývarom zo šošovice a červeným vínom. Varíme 20 minút. Nakoniec do šošovicovej polievky pridáme vyškvarené kocky slaniny. Dochutíme korením a octom.