Krehký koláč so želatínou
300 g hladkej múky špeciál, 200 g masla alebo margarínu, 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, , Plnka:, 300 - 400 g miešaného ovocia - marhule, jahody, maliny, ríbezle , 4-5 PL ľubovoľného ohriateho džemu, 1 vrecúško číreho tortového želé, šľahačka na ozdobu
Ako na to:Na dosku preosejte múku, cukor, pridajte chladené posekané maslo, žĺtok a čo najrýchlejšie spracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 60 min. do chladničky. Potom cesto rozvaľkajte na veľkosť okrúhlej formy na ovocný koláč, preneste ho pomocou valčeka, prečnievajúce okraje odrežte, rovnomerne popichajte vidličkou a upečte dozlatista. Nechajte vychladnúť, potom koláč opatrne vyklopte na podnos, potrite ohriatym džemom a úhľadne obložte ovocím. Tortové želé uvarte podľa návodu, ešte teplým zalejte ovocie na koláči a nechajte v chlade stuhnúť. Pred podávaním ozdobte šľahačkou.
TIP: Ak použijete na koláč marhule či broskyne, najprv ich ponoríme na chvíľku do vriacej vody, potom olúpte, rozkrojte a vykôstkujte. Koláč i ovocie v tomto prípade potrite marhuľovým džemom.