Špikovaný srnčí chrbát s hríbovou omáčkou a brusnicami
nevykostený srnčí chrbát, 2 bratislavské alebo desiatové párky, 8 plátkov oravskej slaniny, soľ, korenie na divinu, 2 strúčiky cesnaku
Omáčka: 150 g čerstvých hríbov (alebo aj sušených), 100 ml bieleho vína, 1 cibuľa, 250 ml smotany na šľahanie, voda, soľ, čierne korenie, citrónová kôra múka alebo škrob na zahustenie
Príloha: brusnicový alebo borievkový džem, knedľa
Nevykostený srnčí chrbát umyjeme, osolíme a okoreníme korením na divinu. Po dĺžke ho z oboch strán prepichneme nožom a vytvoríme tak otvor. Do vrchnej strane chrbta spravíme zárezy, vložíme do nich na plátky nakrájaný cesnak a do otvoru vsunieme párok. Chrbát vložíme do pekáča a polejeme ho olejom. Navrch poukladáme na hrubšie nakrájanú oravskú slaninu, ktorú zľahka posypeme korením na divinu. Ešte raz zľahka pokvapkáme olejom a podlejeme vodou. Pečieme v zatvorenom pekáči cca 60 min. a priebežne kontrolujeme.
Omáčka: Čerstvé hríby očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na kocky, opražíme, pridáme hríby a jemne osolíme. Dusíme do mäkka a občas podlejeme vodou. Keď sú hríby mäkké, pridáme 200 ml vody a privedieme do varu. Pridáme biele víno a necháme jemne zovrieť. Napokon pridáme smotanu, štipku čierneho korenia a dochutíme soľou a citrónovou kôrou. Podľa konzistencie dohustíme múkou alebo škrobom. Upečený chrbát vykrojíme od kosti, nakrájame na medailónky, ktoré dozdobíme opečenou slaninkou, polejeme hríbovou omáčkou a ochutíme lyžičkou borievkového džemu.