Mäsovo-šampiňónové pirôžky
Cesto: 540g hrubej alebo polohrubej múky, 100 ml vody, 2 vajcia, soľ
Plnka: 200g mletého bravčového mäsa, 80 g masla, 1 paradajka, 1 paprika, 6 šampiňónov, 2 PL strúhaného syra, mleté čierne korenie, strúhanka, šalviové listy, olej, soľ
Z múky, vajec, vody a soli vypracujeme polotuhé vláčne cesto, ktoré sa nesmie lepiť na dosku. Vyvaľkáme ho na hrúbku 3 mm a radielkom povykrajujeme rovnaké štvorce. Na oleji orestujeme bravčové mäso, pridáme na drobno nakrájané šampiňóny, papriku, paradajku, ochutíme soľou a korením. Po chvíľke dusenia zmes odstavíme a primiešame strúhaný syr. Vychladnutú plnku rozdelíme na štvorce z cesta, ktoré potom preložíme a okraje postláčame vidličkou. Pirôžky varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme do misy, polejeme rozohriatym šalviovým maslom, premiešame a podávame.