Bažant na víne
1 kg mladého bažanta, 100 g anglickej slaniny, 250 g čerstvých húb, 150 g malých cibuliek, soľ, ⅛ l bieleho vína, ⅛ l vývaru, 4 PL masla, 4 PL šľahačkovej smotany
Ako na to:Bažanta potrieme soľou, obložíme slaninou a zviažeme. Zahrejeme maslo v panvici na strednú teplotu, pridáme plátky slaninky a bažanta opečieme do hneda. Potom ho dáme aj s výpekom do zapekacej nádoby a zalejeme vývarom, ktorý priebežne dolievame počas celého pečenia. Pečieme 30 – 40 min. pri 180 – 200 °C. Očistené huby pokrájame na malé kúsky a restujeme na spenenom masle. Ošúpané cibuľky nakrájané na kolieska opečieme do zlatista. Krátko pred dopečením podlejeme bažanta vínom. Výpek, ktorý nám ostal po upečení bažanta, necháme zovrieť, potom ho zmiešame so šľahačkovou smotanou, cibuľou, hubami a varíme ešte 5 – 10 min. Bažanta spolu s omáčkou podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.