Nakladané zemiaky so šampiňónmi
1 kg zemiakov, 500 g šampiňónov, 400 g tvrdého plátkového syra, 100 g cibule, 3 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, 2 kyslé smotany, 1 smotana na varenie mleté čierne korenie, mletá paprika a soľ
Ako na to:Zemiaky uvarené v šupke očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Na cibuľke orestujeme nakrájané šampiňóny, ktoré ochutíme soľou a koreninami. Do vymasteného pekáča striedavo vrstvíme zemiaky, plátkový syr a udusené šampiňóny. Všetky vrstvy priebežne solíme a koreníme. Sladkú a kyslú smotanu vymiešame s vajciami a ochutíme. Vzniknutou zálievkou prelejeme vrchnú vrstvu zemiakov, prikryjeme alobalom a dáme piecť na 30-40 min. pri 200°C. 10 min pred dopečením alobal odstránime, aby sa povrch pekne zapiekol.