Makový koláč
Cesto: 1 hrnček kryštálového cukru, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky nemletého maku, 6 žĺtkov, 6 PL teplej vody, 1 bal. prášku do pečiva, sneh z bielkov
Plnka: 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1 pudingový škrob, 1 maslo /250g/
Posyp: 1 hrnček nasekaných vlašských orechov, 2 PL masla, 2 PL kryštálového cukru, 1/2 bal. vanilínového cukru
Kryštálový cukor, žĺtky a teplú vodu vymiešame na penu, potom pridáme múku s kypriacim práškom a zapracujeme mak. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vzniknuté cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Po upečení a vychladnutí korpus prekrojíme na 2 polovice. Plnku pripravíme prevarením mlieka, žĺtku, kryštálového cukru a škrobu. Po zhustnutí primiešame celé maslo a necháme vychladnúť. Potom plnku rozotrieme na korpus, priložíme vrchnú časť a povrch polejeme orechovým karamelom – ten pripravíme skaramelizovaním cukru na masle a pridaním nasekaných orechov. Koláč radšej nakrájajte pred stuhnutím karamelu.