Smotanové baklažány
2 stredne veľké baklažány, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 300 ml kyslej smotany, 100 ml paradajkového pretlaku, 3 paradajky, 2 papriky rôznej farby, 1 vajce, 1 cibuľa, 1 PL škrobovej múčky, múka na obaľovanie oregano, mleté čierne korenie, čerstvá bazalka, petržlenová vňať, olej a soľ
Ako na to:Baklažány nakrájame na kolieska, nasolíme a necháme 15 min. “potiť”. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme pretlak, nakrájané paradajky, papriku a mleté mäso. Po chvíli okoreníme, osolíme, pridáme oregano a dusíme do mäkka. 'Vypotené' baklažány umyjeme, osušíme a obalíme v múke. Sprudka ich z oboch strán opečieme na oleji. Do zapekacej nádoby vrstvíme baklažány striedavo s mäsovou zmesou, pričom posledná vrstva budú baklažány. Povrch zalejeme smotanou rozmiešanou s vajcom, škrobom a petržlenovou vňaťou. Pečieme v rúre pri 200°C 20 min., kým povrch nezhnedne. Smotanové baklažány servírujeme s kyslou nakladanou zeleninou alebo uhorkami.