Vianočná štóla
600 g polohrubej múky, 200 ml teplého mlieka (asi 35°C), 50 g cukru, 1 vajce, ¼ ČL kardamónu, ½ ČL pomletej vanilkovej kôry, ½ Čl soli, 275 g zmäknutého masla, 150 g hrozienok, 50 g sekaných mandlí, 50 g kyseliny citrónovej (kryštalickej), 2 PL rumu, 50 g kociek kandizovanej pomarančovej kôry, 100 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry
Ako na to:Do misy vsypte ½ kg múky, urobte do nej jamku. Vlejte kvások z rozpusteného droždia, cukru a mlieka. Poprášte múkou, dajte na 20 min. kysnúť.
Pridajte vajce, korenie, soľ. Vymieste tuhé cesto a dajte kysnúť na 15 min.
Hrozienka zmiešajte s mandľami, kyselinou citrónovou, pomarančovou kôrou a rumom. Nechajte nasiaknuť a pomaly vmieste do cesta.
Po 15 min. kysnutia vytvarujte štólu z 20 cm dlhého valca. Pozdĺžne vytvarujte hrebeň. Dajte na 20 - 30 min. dokysnúť a pečte.
Ešte horúcu štólu potrite 75 g masla a pocukrujte.