Bazilejské vianočné pečivo
250 g cukru, 600 g múky, 4 PL šťavy z čerešňového kompótu, 4 ČL salajky, 350 g medu, 2 PL škorice, 2 ČL drvených klinčekov, štipka muškátového orieška, 100 g kandizovanej citrónovej kôry, 100g kandizovanej pomarančovej kôry, 200 g posekaných mandlí, 50 g posekaných vlašských orechov, trocha masla, 50 g sekaných lieskovcov, , Poleva:, 100 g práškového cukru, trocha citrónovej šťavy
Ako na to:Cukor s čerešňovou šťavou pomaly zohrejte, až sa celkom roztopí. Odstavte a primiešajte med.
Koreniny a múku vysypte do misky a premiešajte. Prilejte teplý sirup a vypracujte. Kandizovanú kôru nasekajte a spolu s mandľami a orieškami primiešajte do cesta. Cesto nechajte prikryté niekoľko dní pri izbovej teplote odstáť. Vyvaľkajte a položte na vymastený plech. Pečte v strede rozohriatej rúre do bledohneda.
Poleva: V citrónovej šťave vymiešajte práškový cukor a koláč ihneď po upečení natrite. Krájajte až studený.
TIP: Z dávky vám vyjde asi 35 kúskov pečiva.