Plnené pečené kaleráby s omáčkou
8 kalerábov, 250 g mletého mäsa, 100 g šampiňónov, 1 vajce, 1 PL mlieka, mleté čierne korenie,olej a soľ
Omáčka: 100 g šampiňónov, 250 ml sladkej smotany, 1 PL polohrubej múky, 250 ml kalerábového vývaru, soľ, olej a čerstvý kôpor
Očistené kaleráby uvaríme do polomäkka vo vode s lyžicou mlieka a soľou. Po vychladnutí odrežeme ich vršok a vydlabeme vnútro. Na oleji orestujeme šampiňóny, mleté mäso, pridáme vydlabanú kalerábovú dužinu, soľ, čierne mleté korenie a nakoniec primiešame vajce. Plnkou naplníme kaleráby, uložíme ich do vymastenej zapekacej nádoby, podlejeme trochou vody a pečieme 30 min. pri 190°C. Na oleji orestujeme šampiňóny, poprášime ich múkou, podlejeme vývarom alebo vodou a zjemníme smotanou. Omáčku necháme prevrieť, dochutíme čerstvým kôprom, prelejeme ňou upečené kaleráby a podávame.