Olivový chleba s ricottovým krémom
325 g hladkej múky, 70 g vykôstkovaných olív, 21 g droždia, 1/2 KL cukru, 70 ml olivového oleja, soľ
Krém: 200 g syra ricotta, 3 PL smotany, čerstvá bazalka, soľ, biele korenie, 1 KL provensálskeho korenia
Do misky nasypeme múku, do stredu urobíme dieru a vlejeme kvások. Počkáme 10 min, pridáme olej, soľ a vypracujeme hladké cesto ktoré necháme prikryté na teplom mieste kvasiť asi 20-30 min. 50 g olív nasekáme, obalíme v múke a zapracujeme do cesta. Rúru zohrejeme na 200°C. Z cesta vytvarujeme bochník, navrch zatlačíme zvyšné olivy, vložíme na vymastený plech a dáme zapiecť na 30 min. do rúry. Ricottu so smotanou vymiešame na krém, pridáme nadrobno posekané lístky bazalky, osolíme a okoreníme. Podávame ako prílohu k olivovému chlebu.