Exotický opuntiový prívarok
200 g mladých výhonkov opuntie, 100 g zelených olív v slanom náleve, 1 citrón, 3 bobkové listy, 100 ml smotany, 1 PL hladkej múky a čerstvý kôpor
Ako na to:Mladé výhonky opuntie zbavíme tŕňov a ošúpeme. Dužinu nakrájame na pásiky široké asi 1 cm a režeme šikmými rezmi na drobné kúsky, podobné zelenej fazuľke. Varíme ich v slanej vode spolu s bobkovým listom a troškou nálevu z olív. Keď sú výhonky takmer mäkké, omáčku zahustíme zátrepkou z kyslej smotany a múky. Ochutíme čerstvým alebo sušeným kôprom, prikyselíme citrónovou šťavou a pridáme hrsť celých odkôstkovaných olív. Podávame ako prívarok k mäsu so zemiakmi a vareným vajíčkom.