Domáci chlieb s tolstolobikom
Chlieb: 500 g hladkej múky špeciál, 30 g droždia, 1 PL kryštálového cukru, 15 g soli, 1 väčší zemiak, 1 KL rasce, 50 ml octu, 250 ml vody
Tolstolobik: 300 g tolstolobika, 1 PL rasce, 1 PL sušeného petržlenu, 2-3 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, sladká a šťipľavá paprika, 100 g hladkej múky, 1 citrón, olej, soľ
Pripravíme si kvások a necháme ho 30 min. kysnúť. Potom ho zmiešame s múkou, vareným postrúhaným zemiakom, soľou, rascou, octom, vodou a dôkladne premiesime na vláčne cesto. Cesto necháme 30 min. odpočívať. Vyformujeme z neho bochník, uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme cesto “pracovať” ďalších 30 min. Po nakysnutí ho potrieme slanou vodou a pečieme pri teplote 200°C asi 35 min. Filety tolstolobika osolíme, posypeme nakrájaným cesnakom, petržlenovou vňaťkou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Múku zmiešame s rascou, čiernym mletým korením, sladkou a štipľavou paprikou a dobre premiešame. Namarinovanú rybu obaľujeme v múke a vysmažíme na oleji. Podávame s domácim chlebíkom a zeleninovou oblohou.