Dopletený závin
400 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50 g cukru, 2 dcl mlieka, 1/2 dcl oleja, 1/2 KL soli, 2 vajcia, 50 g marhuľového džemu, 50 g hrozienok, 50 g posekaných orechov, 50 g piškót, 3 jablká, 1/2 dcl rumu
Ako na to:Vypracujeme cesto a necháme ho 30 min kysnúť. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1cm a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vyznačíme v ňom 3 rovnako široké pásy a tie bočné šikmo narežeme na pásiky - do tvaru stromčeka. Do rozdrvených piškót nastrúhame jablká, pridáme orechy, džem a hrozienka naložené v rume. Všetko dôkladne premiešame a hotovú plnku rozložíme na stredný pás cesta. Bočné pásiky medzi sebou prekladáme ponad plnku. Takto „dopletený“ závin necháme ešte 20 min. kysnúť na plechu. Potom ho potrieme vajcom a posypeme orechmi a hrozienkami. Pečieme pri 200°C cca 40 min.