Pravý mandľový marcipán
100 g sladkých mandlí, 50 g jemného práškového cukru (dávku môžete zvýšiť až na 100 g, hmota potom bude sladšia), niekoľko kvapiek vody ružovej vody, prípadne šťavy z pomaranča, pridať takisto môžete aj dobrý mandľový likér, potravinárske farbivo
Ako na to:Mandle sparte v teplej vode a nechajte ich nejakú dobu namočené, aby zmäkli a šupka išla ľahko zlúpnuť. Len tak budú dobre spracovateľné; akonáhle vychladnú, stvrdnú. Hneď ich preto pomeľte v mlynčeku na mäso a spoločne s cukrom dôkladne rozmixujte v mixéry, až vám vznikne tuhá hmota. Prikvapnite likér a ružovú vodou, prípadne šťavu z pomaranča sceďenú cez veľmi jemné sitko. Primixovať môžete pár horkých mandlí pre lepšiz chuť (predávajú sa zvlášť).
Marcipán sa dá dobre modelovať pri izbovej teplote, pracovná doska musí byť hladká a neustále poprášená práškovým cukrom, aby sa cesto nelepilo. Farbenie sa robí potravinárskou farbou
TIP: Použiť môžete aj prírodné látky: odvar z červené repy dodá červenú, listy špenátu zelenú, žltú farbu dosiahnete prídavkom šafranu, hnedú dodá kvalitné kakao.