Kapor vo sviatočnom šate
1 stredne veľký kapor (max. 2 kg), 250 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva a petržlen), 1 cibuľa, 100 g medovníka (bez čokolády), 1 PL šípkového lekváru, 200 ml čierneho piva, 1 citrón, soľ, čierne a nové korenie, bobkový list, maslo, hrozienka, orechy a ocot
Ako na to:Zeleninu očistíme, nastrúhame a spolu s nakrájanou cibuľou opražíme na masle. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, nastrúhaný medovník, zalejeme vodou a povaríme 10 minút. Potom prilejeme pivo a povaríme ešte 5 minút. Naporcovaného kapra opláchneme v octe, osolíme, dáme do zeleninového základu a povaríme približne 15 minút. Kapra vyberieme a odložíme do tepla. Omáčku precedíme, pridáme lekvár, hrozienka a orechy, dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Kapra vložíme do omáčky a prehrejeme.