Kapor načierno

Potrebujeme:

1½ kg kapra, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 10 zrniek celého čierneho korenia a nového korenia, tymian, bobkový list, soľ, 3 PL octu, 2 l vody
Omáčka: 100 g koreňovej zeleniny, 40 g perníka, 10 sušených sliviek, 3 PL polohrubej múky, 2 PL slivkového lekváru, 1 PL rastlinného masla, 1 PL kryštálového cukru, 1 PL mandlí, 1 PL hrozienok, 1 PL vlašských orechov, 2½ dcl čierneho piva, 2½ dcl červeného vína, vývar z kapra, olej

Ako na to:

Do vriacej vody dáme soľ, korenie, tymian, bobkový list, nakrájanú zeleninu, cibuľu a ocot. Kapra očistíme, rozdelíme na kúsky, vložíme do vody so zeleninou a varíme približne 15 minút. Na panvici roztopíme maslo s trochou oleja, pridáme cukor, nakrájanú zeleninu, poprášime múkou, pridáme lekvár, vývar z kapra, perník namočený v pive a vo víne. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Po uvarení pridáme slivky, hrozienka, mandle, posekané vlašské orechy a necháme prevrieť. Kapra prelejeme omáčkou a podávame.

30.03.2008

Podobné recepty