Brokolicový (zeleninový) koláč
375 g múky, 1 droždie, 4 PL olivového oleja, ½ kg brokolice, 200 g oravskej slaniny, ½ kg mrkvy, 2 kusy feniklu, 1 pór, 1 kaleráb, 400 g mlieka, 200 g koreneného taveného syra, 6 vajec, 100 g strúhaného syra, mleté biele korenie, muškátový oriešok, tuk a múku do formy, soľ
Ako na to:Do misky preosejte múku a droždie. Pridajte 2 dl vlažnej vody, olej a ¾ PL soli a vymiešajte hladké cesto. Zakryte a nechajte asi 30 min. kysnúť.
Zatiaľ nakrájajte slaninu na malé kocky, rozpáĺte v rajničke a odstavte. Očistenú mrkvu nakrájajte na plátky. Brokolicu rozdeľte na ružičky a odstráňte listy. Stopku ružičiek olúpte a všetko umyte. Fenikel zbavte drevnatých a zvädnutých častí, hlavičky umyte a nakrájajte na plátky. Pór zbavte zvädnutých listov, nakrájajte na kolieska a preperte. Kaleráb olúpte a nakrájajte ho na kolieska a tak rozštvrťte. Zeleninu sparte v dostatočnom množstve vody, potom prudko schlaďte a nechajte odkvapkať. Ohrejte mlieko, rozpustite v ňom tavený syr a schlaďte až bude zmes vlažná. Pridajte slaninu a vajce, všetko premiešajte a ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Cesto znovu premiešajte. Plech ľahko vymastite a posypte ho múkou, vyvaľkajte na ňom cesto, okraje vytiahnite. Na cesto dajte pripravenú zeleninu a prelejte mliečnou zmesou. Plech zakryte alobalom. Pečte v rúre predhriatej na 200 oC asi 45 min., odstráňte alobal a koláč posypte strúhaným syrom a dopečte.