Veľkonočný veniec s pekanovými orechmi
10 dkg Hery, 50 dkg hladkej múky, 4 dkg droždia, 5 dkg krupicového cukru, 3 vajcia, 15 dcl mlieka, 1 balíček vanilkového cukru, soľ
Plnka: 15 dkg pekanových orechov, 25 dcl mlieka, 10 dkg krupicového cukru, 3 žĺtka, biela strúhanka
Múku vsypte do misy, uprostred urobte jamku. Do nej rozdrobte droždie, posypte ho lyžičkou cukru a zalejte 1/2 vlažného mlieka. Nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások. Potom pridajte zvyšok cukru, vlažného mlieka, 2 vajcia, vanilkový cukor a štipku soli. Krátko prepracujte a potom vlejte zohriatu heru. Opäť dobre prepracujte, až je cesto hladké a vláčne. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť 30 min.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát s rozmermi asi 40x20 cm a rozkrájajte ho na 2 pruhy (10x40 cm). Do stredu pásov preneste plnku, kraje potrite rozšľahaným vajcom a zabaľte.
Oba zabalené pramene spleťte do vrkoča, preneste na plech, stočte do venca a nechajte na teplom mieste kysnúť 15 min. Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C 20 min. Potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ďalších 20 min.
Plnka: Mlieko prevarte, pridajte nadrobno posekané pekanové orechy a cukor. Nechajte mierne vychladnúť, vmiešajte žĺtka a jemnú bielu strúhanku. Nechajte úplne vychladnúť.