Živánska na ražni
bravčová panenka, údená slanina, cesnak, drvené farebné korenie, grilovacie korenie, provensálske korenie, čerstvý chlieb, kyslé uhorky
Ako na to:Panenku odblaníme, narežeme na malé plátky, potrieme roztlačeným cesnakom a okoreníme zmesou drveného farebného korenia s grilovacím korením. Údenú slaninku nakrájame na tenké plátky hrubé asi 2 mm. Na pripravený rožeň striedavo napicháme plátky slaniny a mäsa a rukami jemne formujeme do tvaru valca. Povrch posypeme zmesou provensálskeho a grilovacieho korenia. Ovinieme hrubou fóliou a lysujeme do tvaru presného valca. Necháme minimálne 3 hodiny odležať. Potom si z dreveného uhlia pripravíme silne žeravú pahrebu, rožeň do nej vložíme a grilujeme 30 – 40 minút. Živánsku nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom a kyslými uhorkami.