Syrové pirohy v smotanovej omáčke
500 g zemiakov, 100 g polohrubej múky, 1 vajíčko a soľ, syr s modrou plesňou
Omáčka: tavený syr, mlieko, hladká múka, kyslá smotana, soľ, petržlenovú vňať a olej
Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme ich a roztlačíme. Pridáme polohrubú múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme a vykrajujeme pirohy, ktoré plníme syrom s modrou plesňou. Vložíme do vriacej vody na 5 minút. Vychladíme v studenej vode a polejeme olejom. Na oleji speníme múku. Premiešame, aby nevznikli hrudky, pridáme mlieko, soľ a miešame do zovretia. Pridáme tavený syr v črievku. Zmes vo vare zahustíme smotanou. Za stáleho miešania počkáme kým sa nám omáčka zahustí. Osolíme. Pirohy podávame poliate omáčkou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.