Plnené zemiakové gule s kapustou
zemiaky, červená kapusta, mleté mäso, cibuľa, 1 vajce, polohrubá múka, oravská slaninka, ocot, cukor, mletá rasca, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to:V šupke uvarené zemiaky olúpeme a postrúhame. Pridáme vajce, múku, soľ a vypracujeme na cesto. Nakrájanú kapustu udusíme na opraženej cibuľke. Ochutíme soľou, octom, cukrom a rascou. Nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme do zlatista, pridáme mleté mäso, soľ, korenie a chvíľu posmažíme. Cesto rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Do každého štvorca vložíme lyžičku mäsovej hmoty, zabalíme, urobíme guľky a uvaríme v slanej vriacej vode. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme na škvarky. Na tanier servírujeme mäsové guľky, kapustu a všetko polejeme opečenými škvarkami.