Vajnorské koláče
900 g hladkej múky, 250 g cukru, 2 PL oleja, polovica z 1/8 masla, 600 – 700 ml mlieka, kvasnice
Plnka: 200 g maku, 100 g cukru, 200 g orechov, 100 g cukru
Do mlieka pridáme kryštálový cukor a zohrejeme, do múky dáme vykysnuté kvasnice a vypracujeme cesto. V kastróliku dáme roztopiť maslo a do toho pridáme olej, nalejeme do cesta a ešte raz spolu dobre vypracujeme. Necháme vykysnúť. Potom si urobíme 4 cestíčka a necháme ich ešte 10 minút kysnúť. Cestá rozvaľkáme a natrieme plnkami. Mak zmiešame s cukrom a zalejeme teplou vodou, aby sa dobre roztierala plnka po ceste, to isté urobíme aj s orechmi. Cesto zavinieme, uložíme na plech a potrieme vajíčkom. Na plech sa zmestia 4 kusy. Pečieme asi 40 minút.